Evenimente
Facultatea de Științe Sociale a Universității din Craiova va organiza prima ediție a Conferinței Internaționale de Științe Sociale și Umaniste: Forum on Studies of Society.
Conferința se va desfășura în parteneriat cu Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității București, Faculty of Philosophy and Faculty of Economics, St. Cyril and St. Methodius University din Bulgaria, Faculty of Science and Literature and Faculty of Economics and Administrative Sciences, Süleyman Demirel University din Turcia, The Off-Campus Faculty of Law & Social Sciences in Stalowa Wola, The John Paul II Catholic University of Lublin din Polonia și Colegiul Național al Asistenților Sociali – Filiala Dolj.
La Conferință s-au înscris peste 140 de participanți, doctoranzi, cercetători și profesori din peste 32 de Universități și Institute de Cercetare din România, Albania, Bulgaria, Turcia, Nigeria, Kazakhstan, Polonia și Belgia care vor analiza subiecte actuale în sesiuni specifice științelor socio-umaniste: Sociologie, Asistență Socială, Studii Europene, Relații Internaționale și Studii de Securitate, Științe Politice, Istorie și Filosofie.
Conferința Internațională de Științe Sociale și Umaniste: Forum on Studies of Society va fi succedată de o dezbatere a Asistenților Sociali doljeni care va marca încheierea Zilelor Asistenţei Sociale. În 2016, Federatia Internationala a Asistentilor Sociali (IFSW) și-a propus ca deviză: ”Societatea prosperă atunci când demnitatea și drepturile oamenilor sunt respectate”. Evenimentul urmărește să evidenţieze progresele realizate în domeniul asistenţei sociale, rolul asistentului social în contextul socio-economic actual şi importanţa colaborării tuturor factorilor decizionali în crearea unei societăţi în care se manifestă grija pentru fiecare membru al ei.
Deschiderea oficială a manifestărilor științifice va avea loc joi, 31 martie 2016, ora 10:30, în Sala Mihai Eminescu a Casei Universitarilor din Craiova.
Festivalul de teatru pentru liceeni
TEATRUL SPERANȚEI
Cum analizăm creativ problemele globale ale lumii contemporane?
Asociația de Consultanță și Consiliere Economico-Socială Oltenia şi FACULTATEA DE ȘTIINȚE SOCIALE vor celebra duminică, 27 martie 2016, Ziua Mondială a Teatrului. Aceasta a fost creată de Institutul Internaţional de Teatru în cadrul Congresului Mondial din 1961, la Viena şi a fost sărbătorită prima oară în 1962, la deschiderea Stagiunii Teatrului Naţiunilor, la Paris.
Teatrul Speranței va găzdui punerea în scenă a pieselor montate de liceeni şi inspirate după romane clasice/moderne sau din texte proprii, care vor aborda tema SPERANȚEI. În cadrul competiției s-au înscris 43 de elevi voluntari din cadrul Colegiului Național Elena Cuza, Colegiului Național Frații Buzesti, Liceului de Arte Marin Sorescu și Colegiului Național Carol I.
Pentru a le asigura participanților suportul necesar realizării cu succes a pieselor de teatru și a-i consilia din punct de vedere regizoral, tinerii au beneficiat de aportul actorului Vlad DRĂGULESCU, manager al Filarmonicii Oltenia și membru fondator al Companiei Teatrulescu.
Scopul proiectului TEATRUL SPERANȚEI este acela de promova în rândul liceenilor importanța și frumusețea artei teatrale și a reflectării asupra problemelor sociale și filosofice ale lumii contemporane. Într-o societate de consum în care mediul digital a acaparat cea mai mare parte a populației, teatrul poate fi o modalitate de promovare a interacțiunii umane directe în randul tinerilor liceeni și studenți.
„Teatrul speranței” este una din cele 14 acțiuni pe care ACCES Oltenia le va desfășura în acest an sub umbrela campaniei ACCES la Speranță.
Contact: Lect. Univ. Dr. Andreea-Mihaela Niță, andreea_nita2005@yahoo.com.
Adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU, “Ziua internațională a femeii” se celebrează anual la 8Martie pentru a marca independența femeilor, realizările sociale ale acestora și lupta lor împotriva discriminării și violenței.
Cu această ocazie, cadrele didactice, de gen feminin, ale Facultății de Științe Sociale din cadrul Universității din Craiova, organizează o cafenea publică cu tema “Rolul și locul femeii în istorie și societate”, menită să dezbată teme importante circumscrise acestui subiect: Regina Maria si Conferinta de Pace de la Paris (1919-1920); Lupta de emancipare politică a femeilor din România – abordare istorică; Modele feminine în politica internațională: de la Angela Merkel la Regina Elisabeta a II-a; Feminism și feminitate în societatea americană: sec. XX-XI;Anul 2016 și alegerile prezidențiale în Statele Unite ale Americii - este scena politică internatională pregatită pentru o femeie la Casa Alba?; Reprezentativitatea femeilor în politică la nivel global/european;Promovarea egalităţii de gen în cadrul politicilor europene sociale și economice; Femeia modernă între familie și carieră;Atitudini și stiluri de viață ale femeii din societatea românească. Efecte și riscuri asumate: consum comercial, celibat, carieră, infertilitate, etc.;Femeia şi conflictele de rol. Surse de vulnerabilitate şi sprijin social; Diferențele de gen în practica religioasă: de ce sunt femeile mai religioase decât bărbaţii? ; Cultura organizațională între feminitate și masculinitate
Dezbaterea va avea loc marți, 8 Martie 2016, între orele 13:30-16:00 la Eco Marony Trattoria, pe esplanada Teatrului Național ”Marin Sorescu” din Craiova.
Pentru mai multe informații despre eveniment, vă rugăm să vă adresaţi Dnei. Asist. Cercetare Dr. Densia Victoria Dragomir, e-mail: denisaviktoria@yahoo.com.
Decan,
Conf.univ.dr. Ionuț Virgil Șerban
TEME CAFENEA PUBLICĂ
"Rolul și locul femeii în istorie și societate"
Prof. Univ. dr. Adriana Neacșu - ”Este, oare, filosofia, apanajul bărbaților ?”
Conf. Univ. dr. Marusia Cârstea - Regina Maria si Conferinta de Pace de la Paris (1919-1920)
Conf. Univ. dr. Anca Parmena Olimid - Feminism și feminitate în societatea americană: sec. XX-XI
Lect. Univ. Dr. Andreea Mihaela Niță – Atitudini și stiluri de viață ale femeii din societatea românească. Efecte și riscuri asumate: consum comercial, celibat, carieră, infertilitate, etc.
Lect. Univ. dr. Gabriela Motoi - Reprezentativitatea femeilor în politică la nivel global/european
Lect. Univ. dr. Emilia Maria Sorescu - Femeia şi conflictele de rol. Surse de vulnerabilitate şi sprijin social
Lect. Univ. dr. Cătălina Maria Georgescu - Cultura organizațională între feminitate și masculinitate
Asist. Univ. dr. Mihaela Bărbieru - Lupta de emancipare politică a femeilor din România – abordare istorică
Asist. Univ. Dr. Alexandra Porumbescu - Modele feminine în politica internațională: de la Angela Merkel la Regina Elisabeta a II-a
Asist. Univ. dr. Cristina Goga - Promovarea egalităţii de gen în cadrul politicilor europene sociale și economice
Asist. Univ. Dr. Mihaela Camelia Ilie - Anul 2016 și alegerile prezidențiale în Statele Unite ale Americii - este scena politică internatională pregatită pentru o femeie la Casa Alba?
Asist. Univ. dr. Veronica Gheorghiță - Diferențele de gen în practica religioasă: de ce sunt femeile mai religioase decât bărbaţii?
Asist. Univ. dr. Cristina Vădăstreanu – Femeia modernă între familie și carieră
Prelegere la Facultatea de Ştiinţe Sociale a Universităţii din Craiova
Având în vedere importanţa istorică a realizării Unirii Principatelor Române la 24 ianuarie 1859 şi necesitatea rememorării unui asemenea eveniment care a marcat destinul României şi al românilor, Facultatea de Ştiinţe Sociale a Universităţii din Craiova invită pe toţi cei interesaţi, vineri, 22 ianuarie 2016, ora 13:00, amfiteatrul 443D, corpul central al Universităţii, să audieze prelegerea: Unirea Principatelor Române la 24 ianuarie 1859 şi diplomaţia franceză, susţinută de istoricul Sorin Liviu DAMEAN, Prof.univ.dr.habil.
Data de 25 noiembrie marchează la nivel internațional “Ziua pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor”, un fenomen social devenit public din anul 1981, an din care organizațiile internaționale și neguvernamentale desfășoară activități menite să trezească conștiința umanității în fața acestui flagel. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Județean de Poliție Dolj, la nivelul anului 2014, au fost înregistrate 432 de situații de violență fizică și verbală intrafamilială, în care cel puțin o femeie a fost victimă.
Cu această ocazie, studenții specializărilor Sociologie și Asistență Socială și masteranzii specializării Dezvoltare Comunitară și Integrare Europeană din cadrul Facultății de Știinte Sociale a Universității din Craiova, organizează o cafenea publică cu tema “Tendințe actuale privind violența în familie”, menită să dezbată cauzele și efectele acestei probleme. La eveniment, perspectivele analizate vor beneficia de aportul specialiștilor instituțiilor implicate în gestionarea cazurilor de violență domestică. (Biserică, Poliție, Cabinet de Avocat, Birou de Mediator, Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean, Mass-Media, Cabinet de Psiholog, DGASPC).
Dezbaterea va avea loc miercuri, 25 noiembrie, între orele 10:00-12:00 la Cafeneaua Murphy’s Pub, din Centrul Vechi, str. Panait Moșoiu, nr. 5A.
Pentru mai multe informații despre eveniment, vă rugăm să vă adresaţi doamnei lector universitar doctor Andreea Mihaela Niță, email: andreea_nita2005@yahoo.com.
Facultatea de Ştiinţe Sociale a Universităţii din Craiova invită pe toţi cei interesaţi, Vineri, 27 noiembrie 2015, ora 12:00, amfiteatrul 443D, corpul central al Universităţii, să audieze prelegerea: 1 Decembrie 1918 – ziua naţională a României, susţinută de istoricul Sorin Liviu DAMEAN, Prof.univ.dr.habil.
Intr-o perioadă în care lucrurile evoluează rapid în toate domeniile vieții sociale, în care apar cu repeziciune ocupații și profesii, în timp ce altele dispar, este nevoie atât de abilități de învățare și adaptare, cât și de discernământ în alegerea carierei. Domeniul științelor sociale, pe cât de atractiv, pe atât de căutat în ultimii ani, reprezintă unul dintre cele care oferă o foarte bogată varietate de oportunități profesionale. În acest context, Facultatea de Științe Sociale și partenerii săi își propune să organizeze evenimente care să aducă în atenția publicului detalii despre acest domeniu, precum și despre aplicațiile sale în societate.
Astfel, în data de 19 noiembrie 2015, începând cu ora 14.00, Facultatea de Științe Sociale, în colaborare cu Sucursala Dolj a Colegiului Național al Asistenților Sociali din România, organizează workshop-ul „Managementul carierei în serviciile sociale”. Evenimentul se adresează studenților facultății și va avea loc la sediul central al Universității din Craiova, în Amfiteatrul Ion Drăgan, sala 444. Vor participa elevi, studenți, precum și absolvenți ai specializărilor Sociologie și Asistență Socială care lucrează în domeniul serviciilor sociale.
Pentru mai multe informații despre eveniment, vă rugăm să vă adresaţi Doamnei Lect. univ. dr. Emilia Sorescu, e-mail: emsorescu@gmail.com, telefon 0741041033.
Centrul de Studii Politice Post-Comuniste (CEPOS-CESPO, Specializarea Științe Politice în colaborare cu Facultatea deȘtiințe Sociale) are deosebita plăcere și onoare de a vă invita la CEPOS Workshop & Training Session CEPOS @ 3 Reviewing Communism, Out looking Post-Communism, Joi 12 Noiembrie 2015 (sala 443 D, orele 14.00-16.00) având următoarea tematică: voluntariatul în domeniul științelor sociale: cadrul legal, abordări teoretice și practice; lansarea și organizarea programului de voluntariat CEPOS Volunteering Program 4 (decembrie 2015-mai 2016), lansarea initiativei Remembrance #26, sesiune proiectie filme: CEPOS Movie Session 1.
Facultatea de Științe Sociale din cadrul Universității din Craiova, Asociația de Consultanță și Consiliere Economico-Socială Oltenia, Asociația pentru Sprijin și Implicare Socială și Agenția pentru Protecția Mediului Dolj, celebrează Ziua Internațională a Voluntariatului, în data de 5 decembrie 2015, la ora 12:00, în Centrul Vechi al Craiovei (Piața Frații Buzești - zona Bancpost- Iberico), printr-un Flashmob de Poveste.
Activitățile și proiectele organizațiilor implicate își propun schimbarea mentalităților, formarea valorilor sociale ale tinerilor și construirea culturii voluntariatului. Impactul pe care l-au avut cele mai recente evenimente și campanii sociale asupra comunității locale derulate de către parteneri, ne-a făcut să înțelegem necesitatea de a atrage atenția asupra efectelor pozitive generate de implicarea în voluntariat a elevilor și studenților.
Scopul acțiunii noastre este acela de a reliefa beneficiile voluntariatului și de a marca puterea și potențialul acestuia la nivel local, național și internațional. Peste 200 de tineri voluntari vor dansa pentru a sublinia importanța voluntariatului în Municipiul Craiova, în încercarea de a crea o nouă “adicție” în rândul comunității locale, și anume dependenţa de fapte bune.
Organizația Națiunilor Unite a declarat în anul 1985, ziua de 5 decembrie, Ziua Internațională a Voluntariatului, cu scopul de a recunoaște meritele și pentru a arăta apreciere tuturor celor care aleg să dedice activităților de voluntariat o parte din timpul și cunoștințele lor.
Pentru mai multe informații despre eveniment, vă rugăm să vă adresaţi Doamnei Lect. Univ. Dr. Andreea Mihaela Niță, e-mail: andreea_nita2005@yahoo.com.
Specializarea Stiinte Politice (Facultatea de Stiinte Sociale, Universitatea din Craiova) si Centrul de Studii Politice Post-Comuniste (CEPOS/ CESPO) au deosebita placere si onoare de a va invita Joi, 10 Decembrie 2015, orele 14.00, sala 443 D (Universitatea din Craiova, str. A. I. Cuza, nr 13) la seminarul CEPOS Workshop & Training Session intitulat CEPOS Webbing & Networking in Political Sciences.
In cadrul evenimentului vor fi dezbatute aspecte legate de:
1. societatea romaneasca si mediul politic in anul electoral 2016 - participare politica, alegatori, lideri, aliante, participarea diasporei
2. modificari legislative in cadrul procesului electoral 2016- legea partidelor politice (modificari 2015) si legea votului prin corespondenta (2015)
3. lansarea sondajului CEPOS QUIZ 1 Memorie colectiva, perceptii si atitudini cetatenesti in post-comunism
4. lansarea proiectului CEPOS REMEMBRANCE 26 - Colectia de interviuri cu personalitati ale vietii politice
5. lansarea programului de voluntariat CEPOS Volunteering Program 4 (decembrie 2015-mai 2016)
Mai multe detalii la adresa https://www.facebook.com/Center-of-Post-Communist-Political-Studies-CEPOS-485957361454074/
Facultatea de Științe Sociale din cadrul Universității din Craiova, Asociația de Consultanță și Consiliere Economico-Socială Oltenia și Asociația pentru Sprijin și Implicare Socială organizează prima ediție a Galei Voluntarului Doljean, eveniment ce va reuni membrii marcanți ai comunității, reprezentanții instituțiilor de învățământ, autorităților publice și societății civile pentru a recunoaște public meritele voluntarilor doljeni în anul 2015.
Educarea pe tot parcursul vieții, schimbarea mentalităților, formarea valorilor sociale ale tinerilor și construirea culturii voluntariatului sunt dezideratele organizațiilor implicate în această activitate de promovare și diseminare a modelelor de bune practici pentru comunitate!
Evenimentul ce va avea loc în data de 9 decembrie 2015, la Filarmonica Oltenia din Craiova, începând cu ora 18:00, premiază, la nivelul județului Dolj, finaliștii următoarelor secțiuni:
Voluntarul și Coordonatorul de voluntari al anului în domeniul educație
Voluntarul și Coordonatorul de voluntari al anului în domeniul artă și cultură
Voluntarul și Coordonatorul de voluntari al anului în domeniul social
Asistentul social al anului
Instrumentiștii și Corurile de copii ale Liceului de Artă ”Marin Sorescu”, Colegiului Național Frații Buzești și Colegiul Național Carol I vor întregi atmosfera de sărbătoare a serii.
Pentru mai multe informații despre eveniment, vă rugăm să vă adresaţi Doamnei Lect. Univ. Dr. Andreea Mihaela Niță, e-mail: andreea_nita2005@yahoo.com.