rsp

Aparitie si istoric:

Revistei de Stiinte politice/Revue des Sciences politiques, editata de Catedra de Stiinte politice a Universitatii din Craiova, apare trimestrial incepand din aprilie 2004. Pe parcursul celor cinci ani de aparitie a fost respectata frecventa de aparitie asumata, in prezent revista ajungand la numarul 44/ 2014. Incepand din martie 2005, numerele revistei sunt disponibile integral in format pdf. pe site-ul de internet al Universitatii din Craiova.
In urma evaluarii CNCSIS din mai 2005, revista a fost inclusa in categoria C (cod CNCSIS: 10), iar in urma evaluarii din aprilie 2009 a fost inclusa in categoria B+ (reviste indexate BDI).
Revista de Ştiinţe Politice. Revue des Sciences Politiques este evaluată și indexată în următoarle baze de date internaționale: ProQuest, ProQuest Political Sciences, Professional Proquest Central, Proquest Research Library, ProQuest 5000 International, Proquest Central K12, EBSCO, Gale Cengage Learning, Index Copernicus, Georgetown University Library, DOAJ, Elektronische Zeitschriftenbibliothek EZB, Journal Seek, Intute Social Sciences.
Tematica articolelor publicate acopera o arie foarte vasta, corespunzatoare ansamblului de discipline academice din sfera stiintelor politice: teorie politica, politica comparata, relatii internationale si studii europene, institutii politice, politici publice si administratie, istorie politica, economie politica, metodologie politica, drept public, studii media s.a. De altfel, in toate numerele revistei, articolele sunt grupate in sectiuni tematice.
Colectivul redactional a fost in permanenta preocupat de ridicarea standardelor de calitate, raspunzand exigentelor crescande ale comunitatii academice nationale si internationale. Astfel, s-a acordat o atentie deosebita publicarii de articole in limbi de circulatie internationala: începând cu nr. 29/ 2011, Revista de Științe Politice este publicată exclusiv în limba engleza. Toate articolele publicate sunt insotite de rezumate in limba engleza și de cuvinte-cheie. De asemenea, s-a dorit atragerea de colaboratori din strainatate si racordarea tematicilor articolelor la realitatea politica contemporana (au fost tratate, intr-o maniera academica, evenimente recente si probleme de actualitate precum: procesele electorale din Romania, Franta, SUA, evenimente din sud-estul Europei, amenintarile teroriste si conflictele armate, fenomenul globalizarii, criza energetica, recenta criza economica s.a.). In paralel, poate fi observata o evolutie si in ceea ce priveste aspectul grafic (coperta unica/ fiecare număr, trecerea la coperta policroma, conținut text color s.a.).
In cei 12 ani de aparitie, Revista de Stiinte Politice. Revue des Sciences Politiques a reusit sa se faca remarcata si apreciata atat in comunitatea academica romaneasca de specialitate, cat si in cea internationala. Dovada stau:
• Colegiul de redactie international alcatuit din universitari din: SUA, Israel, Italia, Spania, Marea Britanie, Malta, Serbia, Republica Moldova;
• Colaborarile unor universitari si cercetatori (dintre care unele, precum cele ale lui Michael Radu, Yohanan Manor, Jose Pirjevec au devenit traditionale) de la prestigioase institutii academice din strainatate: Foreign Policy Research Institute, Center on Terrorism, Counter-Terrorism and Homeland, Philadelphia, SUA; Collège de France, Paris; Institut Français des Relations Internationales, Paris; Institut d’Etudes Politiques de Bordeaux; Oxford University, University of Malta; University of Jerusalem, Israel; University of Trieste, Italia; Universidad Francesco de Vitoria, Madrid s.a.;
• Colaborarile a numerosi universitari si cercetatori de la institutii academice de pe intreg cuprinsul tarii: Universitatea din Bucuresti, SNSPA Bucuresti, Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca, Universitatea Ovidius din Constanta, Universitatea din Pitesti, Universitatea din Oradea, Institutul de Cercetari Socio-Umane „C.S. Nicolaescu-Plopsor” al Academiei Romane, Craiova s.a.;
• Schimburile interbibliotecare realizate cu reviste similare de profil editate de universitati din: SUA, Belgia, Spania, Polonia, Slovenia, Macedonia, Ucraina, Republica Moldova;
• Schimburile interbibliotecare realizate cu circa 15 reviste din sfera stiintelor sociale, politice si umaniste editate de universitatile romanesti: Universitatea din Bucuresti; Universitatea „A.I. Cuza”, Iasi; Universitatea „Babes-Bolyai”, Cluj-Napoca; Universitatea de Vest din Timisoara s.a..

RSP Editorial Board

- EDITORIAL BOARD -

Editor in chief: ANCA PARMENA OLIMID
Deputy editor in chief: CATALINA MARIA GEORGESCU
Managing editor: COSMIN LUCIAN GHERGHE

Regular members:GEORGE GIRLESTEANU, MIHAI COSTESCU, AUREL PITURCA, CEZAR AVRAM, VLADIMIR OSIAC, MIRON ROMAN, DAN VALERIU VOINEA, MIHAI GHITULESCU, IONUT SERBAN, MIHAELA BARBIERU, MIHAELA CAMELIA ILIE

- INTERNATIONAL ADVISORY BOARD -

DAN CLAUDIU DANISOR
Professor, University of Craiova, Faculty of Law and Social Sciences, Romania, (Chairman of the International Advisory Board)
JUNE TEUFEL DREYER
Professor, Department of Political Science, University of Miami, USA
MIHAI CIMPOI
President of the Academy of the Republic of Moldavia
HASAN JASHARI
Professor South East European University, Tetovo, Macedonia
YOHANAN MANOR Professor, University de Jerusalem, Israel, President, Center for Monitoring the Impact of Peace (CMIP)
JONUZ ABDULLAI
Professor South East European University, Tetovo, Macedonia
JOZE PIRJEVEC
Profesor, University of Trieste, Italy
Sonja BUNCIC
Professor, University Union, Faculty of Law, Belgrade, Serbia
PATRICIA GONZALEZ-ALDEA
Professor, University Francisco de Vitoria, Madrid, Spain
HARUN ARIKAN
Professor, Cukurova University, Adana,Turkey
OLIVER FRIGGIERI
Professor, University of Malta
ALI PAJAZITI
Professor, South East European University, Tetovo, Macedonia
CRISTINA BEJAN
Wadham College, Oxford, Great Britain
KLAUS MULLER
Professor, AGH University of Science & Technology, Krakow, Poland
SLAVCO ALMAJAN
Professor, University of Novi Sad, Serbia
STEVEN D. ROPER
Professor,University of Illinois, USA
NICU CIOBANU
President, "Libertatea" Publishing House, Novi Sad, Serbia
LILLIAN BARRIA
Professor,University of Illinois, USA
SANDOR RICHTER
Senior Economist, Vienna Institute for International Economic Studies (WIIW), Austria
FRANCESCO GUIDA
Professor,Universita degli Studi Roma Tre, Rome, Italy

Adresa web: http://cis01.central.ucv.ro/revistadestiintepolitice/

rev.univ.sociologie

Director: Dumitru Otovescu

Redactor-şef: Gabriela Motoi

Anul apariției primului număr: 2004

Adresa web: http://www.sociologiecraiova.ro/revista/

Colegiul Științific Internațional:

 • Albert OGIEN – Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, France
 • Maria SAMPELAYO – Universidad Camilo Jose Cela de Madrid, Spain
 • Ugo de AMBROGIO – Institutul Social Milano, Italy
 • Gilles FRIGOLI – Université de Nice Sophia Antipolis, France
 • Marie-Carmen GARCIA – Université Lumière- Lyon 2, France
 • Bernard LAHIRE – Ecole Normale Supérieure Lettres et Sciences Humaines, France
 • Efstratios PAPANIS – University of the Aegean, Greece
 • Guillaume DUROU – Université de Quebec a Montreal, Canada
 • Matthieu GATEAU – Université de Bourgogne, France
 • Philippe JORON – Université Montpellier III, France
 • Michel CRESPY – Université Montpellier III, France
 • Laura Verdi – University of Padua, Italy

Comitetul Științific:

 • Cătălin ZAMFIR – membru corespondent al Academiei Române
 • Ion DOGARU – membru corespondent al Academiei Române
 • Ilie Bădescu, Maria VOINEA, Marian PREDA, Lazăr VLASCEANU, Dumitru SANDU, Ioan MARGINEAN, Radu BALTASIU, Zoltan ROSTAS (Universitatea din Bucureşti)
 • Constantin SCHIFIRNET (SNSPA București)
 • Nicu GAVRILUTA, Vasile MIFTODE, Ion IONESCU (Universitatea „A.I. Cuza”, Iaşi)
 • Ştefan BUZARNESCU (Universitatea de Vest din Timişoara)
 • Floare CHIPEA (Universitatea din Oradea)
 • Nicolae PANEA, Adrian OTOVESCU, Cristina OTOVESCU-FRĂSIE (Universitatea din Craiova)
 • Adrian GORUN, Tiberu Horațiu GORUN (Universitatea „Constantin Brâncuşi” – Târgu-Jiu)
 • Dumitru BATAR (Universitatea "Lucian Blaga" - Sibiu)
 • Mihai PASCARU (Universitatea „1 Decembrie 1918” – Alba Iulia)
 • Dorel ABRAHAM (C.U.R.S. Bucureşti)

Secretariatul de redacție:

Gabriel PRICINA, Andreea NITA, Maria PESCARU, Cristina ILIE, Veronica ION, Maria-Emilia SORESCU

Descriere: Revista Universitară de Sociologie este o publicaţie semestrială, care apare sub egida Institutului Social Oltenia al Universităţii din Craiova. Aceasta se adresează, prioritar, cadrelor didactice universitare, în special tinere, care activează în diverse specializări din domeniul sociologiei.
Primul număr al revistei a apărut în anul 2004, sub numele de Revista Universitară de Ştiinţe Sociale, denumire pe care şi-a păstrat-o până în anul 2005, când a devenit Revista Universitară de Sociologie.
În perioada 2006-2008, Revista Universitară de Sociologie a fost recunoscută CNCSIS, cotaţie C, în prezent având cotaţia B (cod CNCSIS 824: http://www.cncsis.ro/cenaposs/2008/rev_ed/etapa3.pdf).

În prezent, Revista Universitara de Sociologie este indexată în următoarele baze de date internationale si cataloage electronice: GESIS, Genamics JournalSeek, WorldCat, Index Copernics, Wissenschaftszentrum Berlin fur Sozialforschung, NewJour- Georgetown Library, GIGA German Institute of Global and Area Studies - Information Centre, Hamburg

De la înfiinţarea sa, din 2005 şi până în prezent, în această publicaţie au apărut 28 articole ale unor specialişti de renume din domeniul sociologiei, nu doar din Europa, ci din întreaga lume. Din colegiul de redacţie al publicaţiei fac parte specialişti renumiţi, nu doar din România ci şi din străinătate. În prezent, din Colegiul de Redacţie fac parte 12 specialişti în domeniul sociologiei, de la universităţi din Franţa, Italia, Spania, Grecia etc.

Subcategories

Despre noi

Facultatea de Științe Sociale oferă studii superioare de licență, master și doctorat. Pentru licență, studenții pot opta pentru specializările: Asistență Socială; Filosofie; Istorie; Relații Internaționale și Studii Europene; Sociologie; Științe Politice. În cadrul Facultății funcționează 4 programe de master: Dezvoltare regională și intervenție socială; Filosofie aplicată în organizații și mediul de afaceri; Românii în istoria Europei; Securitate națională și euro-atlantică. Studiile doctorale sunt organizate în domeniile Istorie, Sociologie, Știința Sportului și Educația Fizică.

Viziunea care ghidează în acest moment Facultatea de Științe Sociale se bazează pe profesionalism, corectitudine, transparență, cooperare instituțională națională și internațională.
Studenții Facultății de Științe Sociale beneficiază de o pregătire foarte aplicată, de posibilitatea de a studia, prin programul ERASMUS+, la o universitate din Europa, din Italia, Franța, Spania, Grecia, Polonia, Portugalia etc. și de asista la cursuri interactive, susținute de titularii Facultății, dar și de specialiști din alte țări, în cadrul conferințelor sau a mobilităților internaționale ERASMUS+.
Toți absolvenții Facultății de Științe Sociale pot lucra sau lucrează în învățământul preuniversitar, în domeniile comunicării și cercetării științifice.

Printre partenerii de practică studențească și cercetare științifică ai Facultății de Științe Sociale se numără: Muzeul Olteniei, Șantierul arheologic Sucidava-Celei, Corabia, jud. Olt, Institutul de Cercetări Socio-Umane „C. S. Nicolăescu-Plopșor”, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, Arhivele Naționale din România, Serviciul Județean Dolj (istorie); Consiliul Județean Dolj, Parlamentul României, CEPOS: Centrul de Studii Politice Post-Comuniste (științe politice); DGSASPC (Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj), Asociația „Vasiliada” Craiova (asistență socială); Penitenciarul de Maximă Securitate Craiova, Institutul Social Oltenia, Direcția Regională de Statistică-Dolj (sociologie); Ministerul Fondurilor Europene, Institutul European (RISE); Institutul de Filosofie al Academiei Române (filosofie).

 

Date de contact

Contact

Facultatea de Ştiinţe Sociale, Str. A. I. Cuza, Nr. 13
Craiova, Dolj, România, Cod poștal: 200585

Tel: (0351) 403.149
Fax: (0351) 403.140
E-mail: secretariat.fss@ucv.ro

Facebook: Facultatea de Științe Sociale

Secretariat

Program de lucru cu studenţii şi publicul:

Secretar Şef: LUNI-JOI orele 9-11 şi 13-15

Secretariat Licenţă şi Master: LUNI-JOI orele 9-11 şi 14-15